Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

HOME ESPAÑOL DEUTSCH ENGLISH MAGYAR

  


 

LOS ABRIGOS WEATHER

 

TDI/SDI

 

 


  ÍGY JUTHATSZ EL HOZZÁNK:

 


 TENERIFE DIVING SHOP

THE NO.1 DIVE SHOP ON TENERIFE ISLAND

 THE SHOP FOR PREMIUM DIVING EQUIPMENTS ON TENERIFE


 

CHRIS BENZ WATCH SHOP TENERIFE

MARES REDUKTOR LOOP 15X & XR R2S-VR

Posted 2017.04.13.

A közelmúltban a MARES két új reduktor dobott a piacra. a LOOP 15X és a R2S-VR. Minden évben bemutatnak a gyártók új és/vagy újragondolt reduktor. Ebben az évben a MARES valami igazán különlegeset alkotott. Reduktort, függőleges tömlőcsatlakozással. Természetesen, minden oldalról lehet hallani, kritikákat, de ez általános, ha valami új kerül a piacra. Nekem is voltak kétségeim, de azért nagyon kíváncsi is voltam. Igazából 3 kétségem volt, egyrészt a függőleges csatlakozás mennyire lehet kényelmes, oldalpalackos búvárkodás során, másodszor megmarad-e a mobilitás, a fej lefelé hajtása nem lesz-e kényelmetlen,harmadszor az ügyfeleknek milyen visszajelzése lesz.

Ki hívott megint? „Próbáld ki, mielőtt a polcra kerül”. Egyszer már teszteltük a z XR R2S-VR. De előbb a műszaki adatok. Az R2S-VR jól ismert, eleinte az R2S csak DIN3000 gyártották, a verzió mind a sűrített levegős, mind a 100% O2-t búvárkodás során bevált. Valószínűleg azért, mert technikai búvárkodáshoz tervezték és csak DIN csatlakozóval gyártották. A LOOP reduktorból az első szakaszban 15X többet adtak el, amely újdonság a piacon, és felülírta a korábbi 12S rekordját. Már szállítják, INT és DIN300 csatlakozóval, a modell mind normál, sűrített levegős és O2 használható. Az első szakaszban nincs innováció.

A második lépcsőben van-e különbség? Azt hiszem, nincs. LOOP és a VR ugyanúgy néz ki, mindkettő súlya 199 gramm. Első ránézésre, szétszerelés nélkül, azt hihetnénk, ugyanaz a két modell, csak a nevük különbözik, egyik a sportolási, másik a technikai búvárkodáshoz készült.    

 

 

Hogyan teszteltem VR az Atlanti-óceánban, mind  oldalpalackos, mind normál szakaszban. Nagyon kellemes meglepetést okozott, főleg amikor oldalpalackokkal merültem.

Általánosságban elmondható, a légzési ellenállás gyengébb, mint más MARES szabályozók esetén, köszönhetően az S-VAD a 2. szakaszban és a DFC csatlakozónak az 1. szakaszban. Ha ehhez hozzáadjuk a reduktor súlyát ami 199 gramm, alig észrevehető a víz alatt. Továbbá a mobilitás, a fej mozgása nem korlátozott. De mi is a tét, a reduktor tömlőcsatlakozása. Aki rendszeresen merül oldalsó palackokkal, el tudja képzelni az előnyöket. A szabályozó könnyen csatakoztatható a jobb vagy a bal oldalra, a LOOP és a VP jól használható octopusként is, nagyon könnyű kezelhetőség,nincs csavarodás, kicsit emlékeztet a MARES Octopus MV.

Az oldalpalackos merülésnél voltak kétségeim, de mint mondtam, nagyon pozitívan csalódtam. A tömlővezetővel, ami a kar alatt van elvezetve, kimondottan kényelmes megoldás, és nem áll fent a beakadás veszélye, a fej szabad mozgását nyújtja, azt hiszem, roncs vagy barlangi búvárkodás során megszüntet egy veszélyforrást. Saját aggodalmam a tömlő és a BCD csatlakozása volt, de minden tökéletes és problémamentes volt. Nincs meg a száj oldalsó húzó érzése, sokkal természetesebb. Szerelhető jobb és bal oldalra is. A kifújáskor a buborékok oldalt távoznak.

Összefoglalva, mind technikai, mind szabadidős búvárkodás esetén, oldalpalackos vagy normál elrendezés esetén is, az új függőleges reduktor elrendezés javítja a kényelmet és a biztonságot. Oldalpalackos és pónipalackos merülésnél a tömlővezetés sokkal kényelmesebb és ezáltal biztonságosabb is. Én személy szerint, ezzel a két új szabályozóval merülők oldalpalackos és tartalék palackos merülésnél is. Jobb és sokkal kényelmesebb, de nem ez a lényeg. Az egyetlen dolog, ami meglepett, hogy korábban senki, nem állt elő ezzel az ötlettel.

 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?