Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

HOME ESPAÑOL DEUTSCH ENGLISH MAGYAR

  


 

LOS ABRIGOS WEATHER

 

TDI/SDI

 

 


  ÍGY JUTHATSZ EL HOZZÁNK:

 


 TENERIFE DIVING SHOP

THE NO.1 DIVE SHOP ON TENERIFE ISLAND

 THE SHOP FOR PREMIUM DIVING EQUIPMENTS ON TENERIFE


 

CHRIS BENZ WATCH SHOP TENERIFE

3 éves az SSI-MARES

Posted 2017.04.25.

3 évvel ezelőtt a HEAD sportszert-gyártó cég megállapodást írt alá a Scuba Schools International (SSI). Ugyanakkor a HEAD bejelentette, hogy a MARES, a jövőben az SSI-vel együtt SSI-MARES lesz. Pár hete olvastam a facebookon egy kiadványt, amit az SSI regionális igazgatója tett közzé. Őszintén szólva, úgy találtam, ez inkább reklámfogás. De aztán végiggondoltam az egészet: természetesen, egy búvároktató és bázis tulajdonos, más szemszögből tekint erre az együttműködésre, mint egy regionális igazgató. Közvetlenül a gyártótól vasáról az oktató.

 

Közvetlenül a gyártótól vásárol az oktató – miért jó ez?

Egy kicsit több mint három éve, a nagyot csodálkozott a búvárvilág, amikor a MARES megvette az SSI-t. Egy búvárfelszerelést gyártó cég megvesz egy ügynökséget! De ez a történet egyik fele, mert nem a MARES, hanem a HEAD-csoport szerezte meg az SSI, így két vállalat tulajdonosa lett, a MARES és az SSI.

Én, mint egy  SSI-Búvár központ természetesen meglátogatott a MARES üzleti managere,  Marc Mayoral. Kezdettől fogva világos volt, a MARES és az SSI érdeke, hogy egy búvárközpont MARES felszerelésekkel dolgozzon és ugyanez fordítva. Mindenki, aki rendelkezik némi elképzelése arról, üzleti életről, könnyen érthetőek, ezek az elvárások.

Nekem azonban volt egy személyes problémám. A búvárbázis 2009-ben nyitottam meg, az akkori MARES tenerifei képviselőjétől kaptam egy nagyszerű ajánlatot, hogy az új búvárközpontot teljes mértékben MARES felszereléssel szereljük fel. Sajnálatos módon az ígéretek nem teljesültek, így kénytelen voltam egy másik márka viszonteladójává válni. Így dolgoztunk 3 évet a VDST-vel, és csak másodlagosan az SSI-vel. Így már, el lehet képzelni mennyire szkeptikus voltam a amikor  újra megkeresett a MARES. De miután egy elég meggyőző beszélgetés és az ígéret, az új képviselőtől, hogy a problémák nem történhetnek meg újra, úgy gondoltam, belevágok egy új kalandba a MARES-SSI-vel.  És a sikerrel: 3 éves együttműködés után, most egy MARES búvárközpont, és az egyetlen SSI Diamond oktató és oktatóképző központ vagyunk a Kanári-szigeteken!!   

 

Minden teljesen jól ment? Nem mindig, de haladtunk. 

Nos, ezen a blogom az utolsó 3 évben, különösen a fejlesztések és az együttműködés ezzel a két vállalattal. Szándékosan írtam két vállalatot, mert ők forgalmazzák. Az SSI spanyolországi regionális vezetője David Perea és a MARES kanári-szigeteki képviselője Juan Carlos Rivera.
A MARES-t azt hiszem nem kell bemutatom, a szerviz jó, a felszerelések jók, és az új XR felszerelések új kaput nyitnak a technikai búvárkodás világában. Sajnos a Kanári-szigetek kicsit messze vannak, és néha szűk a kínálat, de általában mindig van minden. Természetesen az egyik probléma az, hogy a Kanári-szigeteken mindig szezon van, míg Európában a legtöbb helyen áprilisban kezdődik csak a szezon. Olaszországban van a gyár és bennem volt a személyes csalódás, de erről a későbbiekben. Összességében az együttműködés nagyon pozitív volt. Ezzel egyidőben a HEAD által megvásárolt SSI-nél, a teljes oktatási rendszer átfogó digitalizációjára került sor. A sok kezdeti nehézség ellenére, már működik a rendszer és hatásos az oktatás. A diákok akik, egy nyaralás alkalmával szeretnének egy tanfolyamot elvégezni, már otthon elkezdhetik az elméleti tanulást, és a nyaraláson már csak a gyakorlati oktatás van hátra. Korábban ez nem volt lehetséges, kivéve ha elküldték az anyagot postán. A digitalizáció környezetvédelmi szempontból is előnyös, mivel a papír és műanyag felhasználás jelentősen csökkent. Az online tanfolyamok mindig naprakészek és elérhetőek. A regisztráció és a diák tanúsítványa digitalizált, ami problémamentes és optimalizálja az oktatónak a könnyebb kezelhetőséget.
Véleményem a következő: nem csak most jó, a jövőben még jobb lesz. Nem kell a búvárközpontoknak, tanagyagot raktározniuk, ami egy igen jelentős költség.

 

 Következtetésem – Az együttműködés 

Összességében azt lehet mondani, az együttműködés dicséretes és pozitív, a két vállalattal. De nem minden arany, ami fénylik. De mint írtam korábban, voltak személyes csalódások. Sokszor az volt az érzésem, más búvárközpontok és oktatók kedvezményes elbírálásban részesülnek. De ez a probléma megoldódott, idővel meg is szűnt.
Nagyon fontos, hogy kommunikáljunk egymással – mint ahogy az életben is.
Így utólag, visszatekintve, persze bölcsebb az ember, és jobb a rálátása dolgokra, mint egy cég melynek a székhelye Olaszországban van. Itt a helyszínen az egyes kereskedők, a legtöbb sajnos, a vállalat elől rejtve marad. Aki, ismeri, a búváripart, tudja mire gondolok. Az idő múlásával, sok igazság került napvilágra, és aztán minden rendben ment. Emellett gyakran vannak ellátási nehézségek, de folyamatosan dolgoznak azon, hogy megoldják. Mint mondtam, ez egy sziget aminek az, az előnye, hogy mindig tavasz van, de megvannak a hátrányai is.

 

Konklúzióm – Az oktatás

Vissza az új SSI rendszerhez. Jobb vagy sem, ez a kérdés? Környezetvédelmi szempontból határozottan jobb és a diáknak, nyaralónak is egyszerűbb a búvártanfolyam. Most a digitális tanulás jobb vagy sem? Ez megint nézőpont kérdése. Néhány nappal ezelőtt, láttam, a Facebookon egy SSI oktató már elérte a hercegi címet. De van hátránya? Egyáltalán nincs. Tény, hogy az anyag majdnem minden nyelven rendelkezésre áll, az oktató online ellenőrizni tudja, hogy a diák hol tart és a kérdésekben hol hibázott. Korábban ez nem volt lehetséges. Ez nem azt jelenti, hogy az elméleti oktatás, mint olyan, megszűnik, sokkal több idő marad a gyakorlati feladatokra. Sajnos van olyan tanfolyam, amit még nem fordítottak le online felületen. Természetesen ez a kérdés prioritást élvez. Vannak, akik lehetőség szerint gyorsan elvégeznek egy online rekreációs sportbúvár tanfolyamot, nekem személy szerint a barlang és roncs tanfolyam a kedvencem. De nem lehet mindent egyszerre, különösen, ha azt sok nyelvre kell lefordítani.
A lehető leghamarabb igyekeznek a hibák kijavításán. A digitális oktatás elvileg jobb, nem teszi az oktatót jobbá vagy rosszabbá? Kizárt, az oktatás minősége még mindig függ az oktatótól, függetlenül attól, hogy a tananyag digitális vagy analóg.
Végül: Digitalizálás és a környezetvédelem a jövő. Változott valami az egyesülés hatására? Nem, minden megy tovább, ahogy volt. Van aki a MARES-el akar dolgozni és az SSI-vel nem és természetesen fordítva…
De sok minden hiányzik.

 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?